В момента сте тук: Начало Пластини за офсетов печат
Петък, 03 Септември 2010г. 09:58ч.

Пластини за офсетов печат

От  Arcotrade Ltd.
Оценете статията
(3 оценки)

АРКОТРЕЙД ЕООД ПРЕДЛАГА НА ВАШЕТО ВНИМАНИЕ ПЛАСТИНИ ЗА ОФСЕТОВ ПЕЧАТ, ПРОИЗВОДСТВО НА Untitled-2, СЛОВЕНИЯ

Печатни плаки KEMOLIT®

Печатните плаки KEMOLIT® РСР, производство на словенския завод ЦИНКАРНА д.д. са подходящи не само за конвенционален печат, но и като СТР пластини. Конвенционалната пластина става СТР пластина при експониране в UV лазерна система., за първи път разработена от Lȕscher с машина Xpose, проектирана за UV-чувствителни конвенционални плаки, а също така може да се използват в печатните системи Basys с UV лазерни системи.

 

Литографската алуминиева сплав, от която се изработва пластината, притежава качества , които я правят пододяща за задоволяване на високите печатарски изисквания. Размерът на зърното, хидрофилните свойства на анодно окисления слой и правилната композиция на светлочувствителното покритие, осигуряват множество преимущества за потребителите:

-          по-високата чувствителност съкращава времето за експониране

-          микро-гранулираната повърхност на пластината подобрява контакта между филма и пластината и изображението е без грешки

-          цвета на пластината осигурява отличен контраст на крайния отпечатък

-          чувствителното покритие осигурява по-бързо проявяване (ръчно или машинно). Правилното регенериране на проявителите осигурява по-голям капацитет и отстраняване на утайката

-          здравата, издържлива, анодна повърхност дава добра устойчивост на надраскване и окисляване

-          фината електрохимична, зърнеста структура дава отличен баланс мастило-вода и високо качество на възпроизводство

-          горепосочените характеристики правят пластината подходяща за средни и дълги серии. За трудни условия по време на печат или за печат с UV мастила, плаката може да бъде изпечена.

KEMOLIT® РСР е усъвършенствана плака със специално покритие, което сигурява по-добро прилепване между филма и плаката във вакуумната, копираща рамка. Тъй като ефектът за недобро копиране е сведен до минимум, плаката може да се използва за печат на големи растерни полета.

Начин на поръчване

Печатните плаки KEMOLIT® се изработват с различна дебелина на сплавта: 0,15 мм, 0,30 мм, 0,40 мм.

Форматират се на различни размери с максимална ширина 1500 мм. Те могат да се използват в печатните машини на различни производители. С обозначение “ROT” гарантираме точното отрязване по посоката на навиване на литографската алуминиева лента. Това е особено важно за високоскоростните машини. Плаките с маркировка “ROT” се използват в ротационния офсет. С етикета „REP” гарантираме завишения контрол на паралелното подравняване на офсетните пластини, което е изключително важно при големите тиражи. Пластини, означени със “CPC” се използват за системи с настройка на мастилото с помощта на компютър. Плаките с дебелина 0,15 мм, използвани в по-малките машини, могат да се перфорират по заявка, със следните стандартни отвори:

Untitled-3

Отворите се маркират с „р1”, „р1Р”, „р2”, „р4” и „р6”. Други перфорации могат да се направят при специално запитване.

 

При поръчка следва да се упоменава:

-          вида на пластината

-          дебелина, ширина и дължина

-          тип: “ROT”, “REP” или „СРС”

-          при ролен печат и СРС системи, посочвайт също и от коя страна ще се монтира плаката към цилиндъра

-          вид на перфорацията и брой на отворите

 

Опаковка:

Дебелина 0,15 мм: 100 бр. в картонена кутия

Дебелина 0,30 мм до формат В0: 50 бр. в картонена кутия

Дебелина 0,30 мм по-големи от формат В0: 40 бр. в картонена кутия

Дебелина 0,40 мм до формат В0: 40 бр. в картонена кутия

Дебелина 0,30 мм по-големи от формат В0: 30 бр. в картонена кутия

 

Химикали за обработка и подготовка на печатните плаки

Код

Описание

Средна консумация мл/м2

Р-76

Проявител - R

800

Р-76С

Проявител –RC- концентрат

80

Р-75

Проявител - РСР

240

Р-75С

Проявител концентрат

35

Р-47

Консервиращ разтвор (гума)

50

Р-211

Почистващ агент

В зависимост от потребността

Р-73

Коректор

1

 

Експониране

Като конвенционална плака

Времето за експониране зависи от вида и силата на светлинния източник и разстоянието му от пластината. Най-подходящи са метална, халогенна крушка и вакуумна, копираща рамка. Рамката трябва да осигуряа добър контакт между филма и пластината.

Контролната скала, отпечатана върху филма помага за определяне на времето за експониране.

Оптимално експониране се постига когато първата проявена стъпка по скалата е четири или пет. Или 15-микронов кръг стане видим. Тази стойност отговаря ба плътност D=0,60 или D=0,75.

Препоръчва се използване на дифузионно фолио, за предотвратяване на петн по края на филма и сенки от залепващата лента.

Това фолио не влияе на точките в полутонове.

След експониране и проявяване, изображението върху пластината е все още светочувствително, поради което помещението трябва да се осветява с жълта, защитна светлина или стаята да е затъмнена.

Като СТР плака

Когато пластината се използва като СТР плака – за експонирането са нужни UV лазерни диоди, които подаат енергия с подходяща дължина на вълната (405 мм). Такива диоди са монтирани в машините XPose Luscher и Basys Print. Препоръчва се мощноста на диодите дае между 60-70 mJ/m2. Времето за експониане се променя заедно с мощността на диодите и зависи от броя на диодите, инсталирани в машината (по-малък брой диоди – по-дълго време за експониране, по-голям брой диоди – по-кратко време за експониране).

 

Ръчно Проявяване

Плаките KEMOLIT® РСР се проявяват с проявител P-76 Developer-R или P-75 Developer – PCP. Проявителят може да се приготви чрез разреждане на една част от концентрата P-76C Developer – RC с девет части вода. Температурата на проявителя трябва да е между 20°С и 25°С.

Първо трябва да се нанесе проявителя с помощта на тампон по цялата повърхност, за да се гарантира правилно и равномерно проявяване. След това проявителя се излива върху пластината и се разпределя с тампон на равномерни ивици, като се започва от края и се работи към центъра. Това се прави двукратно, като всеки път отнема половин минута. Останалата част от проявителя с отстранява с гумена изтривалка. Накрая двете страни на пластината се измиват под течаща вода и се подушават.

 

Автоматично проявяване

Плаките KEMOLIT® РСР могат да се проявяват в автоматични процесори за позитивни пластини. Температурата на проявителя трабва да е  между 23°С и 25°С. Автоматичното проявяване се извършва чрез нанасяне на проявител Р-75-РСР. Той можеда бъде подобрен чрез добавяне на Р-75-РСР или концентрат Р-75С-РСР смесен с вода в съотношение 1:3.

Проявителя за автоматични машини може да се приготви чрез разреждане на концентрата Р-75С с четири части вода.

Поради разредения светлочувствителен слой, проявителят се разпенва. Това може да се предотврати с добавяне на малко количество антипенител Р-77/1, което зависи от количеството на проявителя и колко бързо се изчерпва, прибл. 0,1%.

 

Корекция на изображението

Нежеланите отпечатъци се свалят чрез коригиращ гел Р-73 или с молива Р-73/1. След около 1 минута пластината следва да се измие под течаща вода с гъба. След корекциите пластината се гумира отново!

Внимание! Бутилката или молива Р-73 се държат затворени!

 

Гумиране

Гумата Р-47 Offsetgum-UNI се излива върху пластината и се намазва равномерно, колкото е възможно по цялата й повърхност с гъба за да образуватънък слой.

Гумиранетo може да се извърши и в автоматичната машина като последна стъпка преди изсушаване.

По принцип, пластините, които се нуждаят от коригиране не се гумират, но ако това е направено, гумата трябва да се изтрие с гъба, напоена с вода преди да се извършат поправките.

 

Съхранение

Мастилото от влажната пластина трябва да се отстрани с почистващ материал Р-211. След това плаката се изплаква с вода и се гумира с Р-47. След обработката, тя се опакова с хартия и може да се съхранява в този вид повече от една година.

Последна редакция Четвъртък, 18 Ноември 2010г. 17:57ч.
Arcotrade Ltd.

Arcotrade Ltd.

Фирма АРКОТРЕЙД ЕООД е създадена през 2006 г. с цел да представи на българския, румънския и молдовския пазар още една алтернатива в самозалепващите хартии в лицето на АРКОНВЕРТ СпА, Италия.

Благодарение на доброто сътрудничество с клиентите си и стремежа към намиране на гъвкави решения за различните приложения и печат, ние се превърнахме в надежден партньор, предлагащ високо качество на продукта и обслужването, на добри цени.

Обратната връзка от пазара и желанието ни да се вслушваме в съветите на клиентите си, ни даде възможност да развием гамата от продукти, допълвайки самозалепващите хартии с други консумативи за полиграфията и рекламата – арт картони FABRIANO, специализирани материали за цифров печат, плаки за офсетов печат и др.

Интернет страница: www.arcotrade.bg